SOKI I ARBUZ

SOKI I ARBUZ

Soki i arbuz

Cykliczne picie soków dedykowanych jednemu z narządów to ogromna rola ‘diety’ w profilaktyce zdrowia. Owoce i warzywa po uzyskaniu z nich soków zaopatrują nas w przeciwutleniacze, które mogą uchronić nas przed chorobami degeneracyjnymi, starzeniem, chorobami krążenia, astmą, zaćmą, artretyzmem, czy nawet rakiem. Przy pomocy enzymów i przeciwutleniaczy, flawonoidów, witamin C i E, karotenoidów, związków z zawartością siarki, komórki mogą unikać uszkodzeń przez utlenianie. Soki wspierają procesy ochronne organizmu wspierając odporność.

Można pomyśleć dlaczego soki?

Otóż sok daje nam więcej i to w krótkim czasie. Odżywia nas na wielu poziomach. Szybciej przyswajamy, ale też wchłaniamy. Może przynieść wiele korzyści zdrowotnych i może być smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Należy do praktyk oczyszczania i regeneracji organizmu, otwierając furtkę do samo uzdrawiania. Przywraca równowagę organizmowi i dodaje młodzieńczego wigoru.
Organizm będzie bardzo dobrze odżywiony we wszystkie składniki odżywcze zaangażowane w szlaki detoksykacji, aby ciało mogło ich używać.

Dodatkowo będziemy też w poście przerywanym, bardzo pożądaną akcją powstrzymywania się od jedzenia z korzyścią dla zdrowia. Jedząc ciągle niszczymy zdrowie. Warto spojrzeć jak długo i często byli na poście nasi przodkowie. W tym czasie naszej regeneracji konieczna jest joga, ruch, oddech i wyciszenie. Jedzenie może nie mieć nic wspólnego z odżywieniem.
Hipokrates zalecał, aby pożywienie stało się lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.

KORZYŚCI PŁYNĄCE Z CYKLICZNEGO PICIA SOKÓW

1. Łatwo przyswajalne
Już po ok.15 min pozyskujemy składniki odżywcze (białka, węglowodany ,witamin, minerały, …..). Przy małym wydatku energetycznym ukierunkowanym na trawienie, organizm bez przeszkód może przeprowadzać detoksykację.
2. Sok jest naturalnym źródłem wody
Nasze komórki składają się głównie z wody. Świeże soki dostarczają organizmowi wody niezbędnej do uzupełnienia zapasu płynów. Soki mogą pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu, co jest kluczowe dla zdrowia skóry, funkcjonowania nerek i ogólnego samopoczucia. Żywność, która nas doskonale nawadnia to np. arbuzy (96%wody), seler naciowy, rzodkiewka, truskawki, pomidory.
3. Soki przyczyniają się do alkalizacji
Płyny ustrojowe się alkalizują, co podnosi odporność i przyczynia się do poprawy metabolizmu……utrata wagi.
4. Witamin i minerały
Soki, zwłaszcza te świeżo wyciskane, są bogate w witaminy i minerały, które wspierają funkcjonowanie organizmu. Cukry zawarte w warzywach i owocach spożywa się wraz z witaminami, enzymami, składnikami mineralnymi, chlorofilem, pigmentami i nie mają nic wspólnego z białym cukrem, który tych substancji po prostu nie zawiera.
5. Przeciwutleniacze
Wiele soków jest bogatych w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Organizm poddaje się procesowi odmłodnienia. Z owoców najsilniejsze to granaty, jagody, a z warzyw to m.in. jarmuż, czerwona fasola.
6. Energia do życia
Rośliny to siła życiowa. Niestety znika ona podczas przechowywania, przetwarzania.
Zasada z pola do buzi, to jest to czego potrzebujemy. Soki z owoców i warzyw dostarczają naturalnych cukrów, które szybko przekształcają się w energię, a także innych składników odżywczych, które wspierają ogólną witalność i dobre samopoczucie. Np. chlorofil, który występuje tylko w roślinach, wspiera organizm w tworzeniu hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek. Chlorofil jest silnym przeciwutleniaczem.
7. Wzmocnienie odporności
Regularne spożywanie soków bogatych w witaminy, takie jak witamina C, A i inne, wspierają układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami.
8. Detoksykacja
Świeżo wyciśnięte soki, szczególnie te z warzyw zielonych, mogą wspierają procesy detoksykacyjne organizmu, pomagając w eliminacji toksyn i poprawie funkcji nerek, wątroby.
9. Poprawa skóry
Witaminy, minerały i wszystkie inne składniki wyżej wymienione zawarte w sokach, mogą korzystnie wpływać na zdrowie skóry, pomagając w jej regeneracji i utrzymaniu zdrowego, młodzieńczego wyglądu.

Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie soki są tak samo zdrowe. Najlepsze są te świeżo wyciskane, bez dodatku cukru i konserwantów.
Na czerwcówce ARBUZ będzie przeważał. To teraz jest na niego sezon.

Dlaczego arbuz?

Z ang. Watermelon jest ekstremalnie dobrym źródłem wody, jest to moczopędny pokarm. A tym warsztacie o to nam chodzi.
Jest mało kaloryczny.
Będzie to czas zadowolenia z robienia czegoś dla siebie w kierunku równowagi i regeneracji.
Zdrowa żywność, energia płynąca z jogi i otoczenia sprawi, że wyjedziecie w lepszej kondycji.


Zdrowsi i szczęśliwsi.
Iwona

Authors

Iwona Kawa

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.